14.02.2020. Књижевно вече “O љубави“ са Пером Зупцем

У организацији чланова Српског књижевног круга и пјевачке групе „Вијенац“, у Културно-административном центру „Патријарх Павле“ у Брчком, на Светог Трифуна, одржано је књижевно вече посвећено љубави, које је увеличао велики српски књижевник Перо Зубац.

„На љубави почива свијет. То је опсесивна тема поезије. Да ли се пише више или мање љубавних пјесама, зависи од времена у којем живимо, али увијек постоји бар педесет, стотину пјесника који ће у животу да напишу неку љубавну пјесму. Мислим да је интернет помогао да опстане не само љубавна, него поезија уопште, јер колико се мање купују књиге, то се више чита на интернету. То је вјечна тема и увијек ће трајати“, рекао је Перо Зубац.

Каже да је своју најпознатију љубавну пјесму „Мостарске кише“ написао у тренутку и да није имао намјеру да то буде љубавна пјесма, него сјећање на четири дјевојчице које је волио.

„Љепота те пјесме је невиности која се из ње осјећа, али обично се дешава да најљепше пјесме буду пјесме о мртвој драгој. Када је моја супруга одлазила, почео сам тајно да пишем „Мале пјесме за Драгану“. Биће увијек тако, већи је бол у љубави него срећа у љубави“, рече Зубац.

Перо Зубац недавно је у Подгорици објавио књигу са избором своје поезије, а ускоро ће бити објављена и у Сарајеву.

„Трудим се да урадим још понешто, часно колико се може, да ме моје унуке упамте по добру“, закључио је овај књижевник.