Српски књижевни круг оформљен је 10. јануара 1995. године у Брчком, у топлом и њежном крилу СПКД „Просвјета“ Брчко, рекли би његови чланови.

„Рођен је и од тада обитава и функционише дјелујући и вршећи своју свету, важну и веома одговорну повјерену му задаћу. Чланство му чине сви узрасти, како најмлађи, средњи тако и старији. Сви они баш као вриједне пчеле раде на очувању и развијању наше духовне, националне, историјске и сваке друге културе. У томе итекако успијевају. Сваке године ту се објави више наслова, како у прози тако и у стиху у једној живој и доброј поезији. Сви они пишу, причају и пјевају из своје душе, те тако чине једну праву искрену и сложну породицу”, каже протојереј-ставрофор Бранко Ђурић, водитељ ове Просвјетине секције.

Довољно је доћи на неку од редовних или ванредних књижевних вечери, а оне се одржавају сваке прве и задње сриједе у мјесецу и увјерити се које су то тако занимљиве и значајне активности овога клуба. Књижевни круг укључен је и у значајна и веома упечатљива обиљежавања многих важних српских културно-националних, историјских и духовних празника, разне промоције како домаћих тако и гостујућих аутора.

„Тешко је све те активности набројати и написати у неколико писаних редова ове странице, али ево и овом приликом позивамо све књижевне ствараоце и љубитеље лијепе ријечи да дођу и да нам се придруже и да упознају ову вриједну сложну књижевну породицу”, рече прота Бранко.
ДОБРО ДОШЛИ.