Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“

Љета Господњег 1902. на дан 14. јул, који је у календару Српске православне цркве посвећен светим мученицима и бесребреницима Козми и Дамјану, у Сарајеву је основано Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“.

Непуне двије године касније, 7. марта 1904. године, на иницијативу Главног одбора СПКД „Просвјета“, чије је сједиште било у Сарајеву, у Брчком је формиран пододбор овог друштва, са задатком да се шири просвјета у народу.

Друштво је годинама активно радило на образовању и васпитању српског живља у духу традиције и културе српског народа.

Међутим, рад СПКД „Просвјета“ забрањен је у прољеће 1949. године у вријеме комунистичког режима. Пресјечен је златни ланац српске и светосавске духовности, а српски народ је до обнављања рада ове важне установе безмало заборавио шта све има и колико је богато културно насљеђе којим располаже.

Рад СПКД „Просвјета“ Брчко обновљен је 18.05.1991. године.

„Те 1991. године, нашавши се у светосавској мисији спасавања непроцјењиво вриједне духовне баштине од уништавања, скрнављења, крађа, фалсификовања и изопачавања сваке врсте, „Просвјета“ се, упркос ратној немани, потврдила као својеврсна духовна савјест нације“, наводи се монографији „Просвјете“ коју је 2016. године, поводом 25 година од обнављања, издало наше Друштво.

У свом дјеловању „Просвјета“ је стално слиједила и слиједи, као звијезду водиљу, мисао и дјело умних Срба који су даље и шире видјели од многих других. Међу њима и Борислава Пекића, једног од најистакнутијих српских писаца, и његове чувене мисли „Прошлост која не траје, не вриједи“.

„Просвјета“ је мјесто окупљања и дјеловања са циљем очувања српске културе, традиције, језика, писма, историје и књижевности. Брчанска „Просвјета“ кроз своје секције његује, развија и подиже општу културу и образовање младих нараштаја, али и старијих генерација, чува ћирилично писмо, развија осјећај припадности православној духовности, српској традицији и правим вриједностима.

Друштво путем разних манифестација, смотри, академија, књижевних вечери, трибина, такмичења, фестивала, књижевног издаваштва, библиотекарства, драмских приказа, размјене информација, дружења и разних других сусрета, кроз поштовање и уважавање других вјера и нација, приближава свом чланству али и свим заинтересованим грађанима, оно што је актуелно, напредно, али и оно што не треба заборавити и што треба очувати.

Учлањење у СПКД „Просвјета“ је једноставно и пожељно, а учланити се можете и Ви попуњавањем приступнице.