Својим радом и дјеловањем Фолклорни ансамбл Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко континуирано чува традицију српског народа, његујући различите традиционалне умјетничке форме и изражавајући их кроз, првенствено, игру, затим пјесму, музику и приказивање народних обичаја.

Фолклорни ансамбл СПКД „Просвјета“ Брчко основан је у августу 1993. године и од тада до данас носилац је и учесник бројних културних дешавања српског народа у Брчко дистрикту БиХ.

Ансамбл броји око 250 чланова који су по старосној доби разврстани у осам постава, од чега је шест дјечјих ансамбала, затим извођачки и ансамбл ветерана фолклора. На програму ансамбла се налазе игре српског живља Републике Српске, игре из свих крајева Србије, као и дијелови народних обичаја српског народа, који су кореографски обрађени и прилагођени сцени.

Осим концерата у Брчком, ансамбл је учествовао на многобројним концертима, смотрама и фестивалима фолклора од републичког до међународног нивоа на којима је освајао значајна признања. Значајна представљања и учешћа фолклорних ансамбала остварена су на фестивалима у градовима: Солун, Кардиса и Агринијо (Грчка), Бургас (Бугарска), Ђевђелија (Сјеверна Македонија), Праг (Чешка Република), Беч и Инзбрук (Аустрија), Алтштетен – Сенкт Гален (Швајцарска), Темишвар (Румунија) и многим другим фестивалима и смотрама у Србији, Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Руководилац секције је Драган Стокић.

Сарадња са ансамблима из региона и свијета један је од приоритетних задатака, чија реализација доприноси остварењу и неких заједничких циљева – представљање дијела културне баштине и светосавског насљеђа нашег народа другима, те упознавања народног блага, традиције и културе других народа.